Супа от леща

Продукти

  • 1 дафинов лист
  • 1 връзка магданоз
  • 1 ч.л. чубрица
  • 50 гр. целина
  • 1 морков
  • 1 кромид лук
  • 1 с.л. олио
  • 1 ч.ч. леща
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. доматено пюре

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и измиваме лещата. (Може да я залеем с вода от предната вечер).
  2. Поставяме я в тенджера и я заливаме с вода (на 1 ч.ч. леща – 4 ч.ч. вода).
  3. Когато заври водата я сменяме и доливаме отново 4 ч.ч. студена вода.
  4. Прибавяме лукът, морковите и целината, нарязани на ситно. Разбъркваме.
  5. Добавяме олиото, нарязания на ситно чесън и дафиновият лист.
  6. Приготвяме супата на умерен огън, като 10 минути преди окончателното увиране на лещата добавяме доматеното пюре.
  7. Готовата супа поднасяме гореща, подправена със стръкче или ситно нарязан магаданоз.