Начин на приготвяне
- Почистваме мидите много внимателно под струя студена вода с телена четка или домакинска тел, и изваждаме водораслото, за което се захващат за скалата.
- Поставяме ги в тенджера на силен огън, на чието дъното сипваме около 300 мл. вода. След 1 минута от завирането на водата, изваждаме тези миди, които са се отворили и ги поставяме в чиния, а след още 1-2 минути повтаряме операцията. Тези, които не са се отворили, ги изхвърляме, тъй като най-вероятно са развалени. Бульонът от задушаването на мидите прецеждме в отделен съд.
- В друга тенджера, в загретия зехтин, задушаваме за кратко нарязания на ситно лук и счукания чесън. Преди да са си променили цвета, към тях добавяме нарязаните на дребно целина и морков, както и смлените домати. Посоляваме и оставяме да къкри под капак на слаб огън за около 15 минути, а след изтичането им пасираме сместа. Към нея добавяме мидите и мидения бульон и варим още 1-2 минути.
- В дълбока чиния поставяме 2-3 миди, които заливаме с бульона и поръсваме с накълцания магданоз.
Съвет: Голямо разнообразие от прясна риба и рибни продукти, може да намерите в магазините: "Carrefour", "Метро", "Пикадили" и "Темпо". (Магазините зареждат рибни продукти всеки вторник и петък).
|