Супа от нахут с праз

Продукти

  • 200 г нахут
  • 1 стрък праз лук
  • 1 морков
  • 20 г масло
  • 5 г сол
  • 5 г бял пипер

Начин на приготвяне

  1. Накисваме нахута за 5-6 часа във вода.
  2. След това го слагаме да се вари за около час-час и половина.
  3. Почистваме и нарязваме на ситно праз лука и моркова. 
  4. В дълбока тенджера разтапяме маслото и прибавяме нарязаните заленчуци. Задушаваме ги за около 2-3 минути.
  5. Към тях прибавяме вече сварения и отцеден нахут, солта, белия пипер и 500-700 мл топла вода.
  6. Варим още 10-15 минути.
  7. След това пасираме и прецеждаме през цедка (за да се отделят люспите от нахута и да се получи гладка смес).
  8. Преди сервиране, по желание гарнираме с тъмен балсамико или соев сос.