Начин на приготвяне
- Оставяме охлювите да престоят 1-2 денонощия в съд с дупки (най-добре в пластмасово бидонче от минерална вода, пробито на няколко места). Може да ги посипем с шепа брашно. Така избягваме горчивината при варенето.
- Измиваме ги обилно под течаща вода, без да прибавяме сол.
- В голяма тенджера кипваме вода и пускаме измитите охлюви.
- След кипването на водата, намаляваме огъня и започваме отпенването с решетъчна лъжица.
- След това прибавяме 100 мл. олио, нарязаните на дребно стар лук, пресен лук, чушката нарязана на тънки лентички и много подправки - сушен или пресен джоджен, девесил, риган, смлян черен пипер, бахар, лют червен пипер - по желание.
- Посолявме на вкус и оставяме чорбата да ври за около 1 час и 30 минути на слаб огън.
- Към края на варенето прибавятме доматения сок и измития ориз.
- След сваряването на ориза, сгъстяваме чорбата с размити 1 ч.л. брашно и 1 ч.л. червен пипер с малко вода. Добавяме дребно нарязаният магданоз и пресен чесън.
- Сервираме топла.
|