Супа от тиквички с прошуто и пармезан

Продукти

  • 1 ч.л. сол
  • 1 яйце
  • 1 връзка копър
  • 800 г тиквички
  • 1 глава лук
  • 120 г прошуто
  • 2 с.л. олио
  • 60 г пармезан
    или кашкавал, настърган

Начин на приготвяне

  1. В около 1,5 л вряща вода слагаме олиото, солта, тиквичките, предварително обелени и нарязани на кубчета, и лукът, разрязан на едри парчета. 
  2. Когато тиквичките и лукът се сварят, снемаме тенджерата от котлона. 
  3. В отделен съд разбиваме яйцето и с бъркане бавно се прибавяме към него по малко от течността на супата (около 1/3 от нея). 
  4. Получената смес изсипваме обратно при зеленчуците с бъркане. Добавяме ситно нарязаният копър. 
  5. Преди сервиране, оставяме супата да престои около 10 минути.
  6. Гарнираме с прошутото и настъргания пармезан и сервираме.