Продукти
-
3
глави
цвекло
-
500
г
домати
-
1
скилидка
чесън
-
1
глава
лук
-
2
с.л.
зехтин
-
500
мл
телешки бульон
-
сол
-
прясно смлян черен пипер
-
125
г
фета сирене или 100 г заквасена сметана
Начин на приготвяне
1. Разрязваме доматите наполовина и ги поръсваме със сол и зехтин и чесън. Печем ги на 190 градуса докато омекнат.
2. Отстраняваме кожата и семките и претриваме през цедка.
3. Загряваме останалия зехтин в тиган и задушаваме лука за няколко минути, докато омекне. Добавяме цвеклото оставяме да се задуши. Поръсваме със сол и прясно смлян черен пипер. Оставяме да къкри леко в продължение на 7-10 минути, докато цвеклото омекне.
4. Разбъркваме цвеклото в доматеното пюре и пасираме.
5. Оставяме супата да се охлади и гарнираме с малко фета във всяка чиния. По желание може да сложим и по една лъжица разбита заквасена сметана. Сервираме с хрупкав хляб.