Суши Хосо Маки с авокадо и краставица

Продукти

  • 250 г ориз за суши
  • 4 листа водорасли нори
  • 3 с.л. оризов оцет
  • 2 с.л. захар
  • 1 с.л. мирин
  • 1 ч.л. сол
  • 0,5 краставица
  • 0,5 авокадо
  • соев сос
  • джинджифил
  • уасаби

Време: 55 мин.
Ниво: средно

Large sushi hoso maki s avokado i krastavitsa

Начин на приготвяне

  1. Измиваме много добре ориза (докато водата, под която тече, стане прозрачна). 
  2. След това го заливаме със студена вода в количеството, указано на опаковката и го поставяме на котлона да заври. 
  3. Щом на повърхността му се образуват тунелчета, намаляваме огъня и оставяме ориза за още 5-10 минути да поври, като го покриваме с капак. 
  4. След като оризът се свари, отстраняваме капака на съда и вместо него поставяме хавлиена кърпа. Оставяме ориза да се охлади. 
  5. През това време приготвяме соса за ориза: смесваме оризовия оцет, захарта, мирина и сола. Бъркаме ги, докато захарта се разтвори напълно. 
  6. С получената смес заливаме ориза. Разбъркваме добре. 
  7. Върху бамбукова рогозка разстиламе листата от водорасли нори, като ги поставяме с лъскавата страна надолу. Върху тях с мокри ръце разпределяме ориза, като е важно да оставяме по 1 см разстояние до края на водораслите. В центъра поставяме обелените и нарязани на ситно краставица и авокадо (важно то да са нарязани така, че да се поставят лесно в една линия). 
  8. След това навиваме сушито внимателно и стегнато с помощта на рогозката. 
  9. Нарязваме с остър нож и сервираме със соев сос, уасаби и джинджифил.