Продукти
-
2
жълтъка
-
1
литър
прясно мляко
-
1
щипка
сол
-
2
с.л.
нишесте
пшенично
-
0,5
ч.ч.
захар
-
2
ч.ч.
вода
-
100
г
ориз
Начин на приготвяне
- Почистваме и измиваме ориза.
- Изсипваме водата в тенджера, добавяме ориза и варим докато водата се изпари.
- Измиваме и изцеждаме ориза.
- Изсипваме прясното мляко в тенджера, добавяме ориза и варим на среден огън, до омекването и набъбването на ориза. Прибавяме захарта и щипката сол.
- Оставяме на котлона, при слаб огън още 8-10 минути.
- Размиваме нишестето в малко вода и го прибавяме към прясното мляко.
- Бъркаме внимателно 1-2 минути, след което снемаме от огъня.
- С вилица или тел разбъркваме двата жълтъка и към тях прибавяме 3 лъжици от млякото с ориза.
- Разбъркваме добре сместа и я връщаме обратно в тенджерата.
- Разпределяме сутляша в малки купички, които нареждаме в плитка тава, която до половината пълним с вода.
- Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, до златисто.
- Сервираме охладен, по желание поръсен с канела.