Телешки кебап с картофено пюре

Продукти

  • За гарнитурата
  • 500 гр картофи
  • 50 гр масло
  • сол
  • 100 мл прясно мляко
  • За телешкия кебап
  • червен пипер
  • черен пипер
  • бахар
  • 5 с.л. зехтин
  • сол
  • 1 к.ч. бяло вино
  • 400 мл зеленчуков бульон
  • 200 гр гъби
  • 1 морков
  • 400 гр домати консерва
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 700 гр телешки шол
  • дафинов лист

Начин на приготвяне

1. Измиваме и подсушаваме месото, нарязваме го на кубчета и го мариноваме със зехтин, бахар, дафинов лист и черен пипер. Оставяме го за 30 мин. в хладилника.

2. Задушаваме лука и чесъна с малко зехтин, сол и вода. Добавяме месото и запържваме докато се запечати добре от всички страни. Добавяме ситно нарязания морков и нарязаните гъби. Добавяме бялото вино и оставяме да изври. Добавяме доматите и червения пипер и доливаме горещ зеленчуков бульон. Намаляваме котлона и оставяме за около 35 мин. да ври на слаб огън. Пробваме готовността на месото и ако е необходимо варим още 10-15 мин.

3. Приготвяме гарнитурата от картофеното пюре, като първо обелваме картофите, режем на кубчета и сваряваме. Изцеждаме водата, добавяме маслото, солта, горещото прясно мляко и пасираме. По желание може да приготвим и задушен зелен боб.