Телешки стек с аспержи и задушени зеленчуци

Продукти

  • 8 пресни картофа
  • 1 връзка пресен копър
  • 2 големи моркова
  • 1 връзка пресни аспержи
  • 50 г масло
  • зехтин
  • черен пипер
  • сол
  • 4 телешки стека

Начин на приготвяне

1. Мариноваме телешките стекове със сол, черен пипер и зехтин. Слагаме ги в стъклен съд с капак в хладилника за 2-3 дни, за да се отпусне и омекне. Ако месото е от породата Блек ангъс или подходящи за директно приготвяне, можете да мариновате само за 1 нощ в хладилника.

2. Започваме приготвянето на месото, като загряваме оребрен тиган и слагаме стековете да се запечатат за 3 минути от всяка страна. След запечатването им, ги прехвърляме в тавичка и слагаме във фурната на 50 градуса, докато приготвим зеленчуците.

3. Сваряваме предварително картофите, нарязваме морковите на шайби, подготвяме аспержите, като ги режем и отстраняваме твърдата част в основата им - около 5 см.

4. В дълбок тиган слагаме зеленчуците, сол и подправки по желание, добавяме зехтин и 1/2 ч.ч. вода и задушаваме под капак около 10 минути на слаб огън. След това отстраняваме капака и оставяме водата да се изпари. Добавяме накрая масло и ситно нарязан копър.

5. Сервираме ястието топло и по желание може да сложим върху всеки стек и парченце масло.