Телешко с карамелизирана ябълка и сос балсамико

Продукти

  • 5 г сол
  • 5 г черен пипер
  • 1 ябълка
  • 100 г захар
  • 200 г телешко бон филе
  • За соса:
  • 1 стрък мащерка , прясна
  • 30 г мед
  • 100 мл балсамов оцет , тъмен
  • 20 мл уиски

Време: 55 мин.
Ниво: средно

Large teleshko s karamelizirana yabalka i sos balsamiko

Начин на приготвяне

  1. Запечатваме телешкото бон филе на нагорещен грил тиган по минута от всяка страна.
  2. След това печем в предварително загрята на 160 градуса фурна, около 15-20 минути.
  3. Готовото филе оставяме да почине 5-10 минути.
  4. Нарязваме ябълката на шайби дебели 3-4 милиметра, поръсваме я със захар и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 15 минути.
  5. За соса: кипваме балсамовия оцет с уискито, прибавяме меда и мащерката, и оставяме да се редуцира (сгъсти).
  6. Вече готовото телешко филе разрязваме на резени като между всеки резен поставяме карамелизирана ябълка.
  7. Накрая поливаме със соса от балсамико.
  8. Гарнираме с картофено пюре или пресни зеленчуци.