Начин на приготвяне
- Натрошаваме бисквитите и след това хубаво ги разбъркваме с маслото и филираните бадеми.
- Във форма за торти полагаме блата и хубаво го притискаме към дъното на формата.
- За крема: изсипваме сметаната в дълбок съд, прибавяме пръчката ванилия и загряваме на котлона.
- Разбиваме жълтъците със захарта, докато тя се разтопи.
- Снемаме ванилията и сметаната и на тънка струя прибавяме сместа към разбитите жълтъци. Връщаме на котлона и бъркаме непрекъснато на бавен огън, до нейното сгъстяване.
- Изсипваме вече сгъстената смес върху блата от бисквити.
- Печем на водна баня в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 25-30 минути.
- След изпичането оставяме тортата да се изстуди много добре и гарнираме с нарязаните ягоди.
- Разтваряме желатина в 500 мл вода на ниска температура, на водна баня и с него намазваме/поливаме внимателно ягодите. (По този начин ги запечатваме и остават по-дълго време свежи и пресни).
- Порцираме и сервираме.
|