Торта с моркови и канела

Продукти

  • 1 ч.ч. ананас
    прецеден и намачкан
  • 2 ч.ч. моркови
    ситно настъргани
  • 1,5 ч.ч. кокосов орех
    сладък, настърган
  • 1,5 ч.ч. орехи
  • 1 с.л. ванилия
  • 1,5 ч.ч. олио
  • 5 яйца
    (леко разбити)
  • 1 с.л. сода
  • 2 с.л. канела
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.ч. захар
  • 3 ч.ч. брашно
  • за глазурата:
  • 6 с.л. масло
    обезсолено, със стайна температура
  • 225 г крема сирене
    със стайна температура
  • 2,5 ч.ч. пудра захар
  • 1 ч.л. ванилия
    екстракт
  • 2 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне

  1. Настъргваме морковите на фино ренде. Смиламе печените орехови ядки с малко захар. В отделна купа смесваме брашното, бакпулвера, содата и канелата. Разбъркваме добре и добавяме сол.
  2. Разбиваме яйцата и постепенно добавяме захарта, като разбъркваме с мискера на лека степен за около 5 минути. Добавяме зехтина и разбиваме за още 1 минута. След това добавяме сместа с брашното, морковите, кокоса, ананаса, орехите и ванилията. Размесваме добре с лъжица.
  3. Разпределяме получената смес в намаслени и набрашнени тави, и печем във фурната за около 45 минути. Когато извадим сладкиша от фурната, изчакваме 10 минути, преди да отделим тортата от формата и оставяме блатовете да изстинат напълно.
  4. За глазурата: разбиваме добре крема сиренето и маслото. След това, добавяме бавно пудрата захар и бъркаме докато сместа стане хомогенна. Когато сместа е готова, добавяме ванилията и лимоновия сок.
  5. Нанасяме глазурата в между блатовете и покриваме с крема. 
  6. Оставяме тортата в хладилник за 6 часа. След което, може да декорираме с орехи.