Ябълков пай

Продукти

  • 1 ч.л. канела
  • 12 ч.л. масло
    разтопено
  • 1 ванилия
  • 6 ябълки
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. грис

Начин на приготвяне

  1. Обелваме и рендосваме ябълките на едро. Разбъркваме ги с канелата. 
  2. Разделяме сместа на три равни части. 
  3. В купа разбъркваме добре брашното, захарта, гриста и содата. 
  4. И тази смес разделяме на три части. 
  5. В дълбока намаслена тавичка, или форма за сладкиш, започваме да редим както следва: 1 ч.ч. от сухата смес, 1 ч.ч. от ябълковата смес, суха смес и така докато свърши сместа. След като завършим, надупчваме повърхността с вилица и разливаме разтопеното масло. 
  6. (По желание може да "затворим" сладкиша с последната част от брашнената смес, като го натиснем с лъжица и оформим с пръсти по крайщата, след като добавим маслото).
  7. Печем на 180 градуса, до лека коричка. 
  8. Сладкишът сервираме студен и по желание поръсен с пудра захар.