Ягодов мус

Продукти

  • 1 ч.ч. сметана
  • 1 ч.ч. вода
  • 3 белтъка
  • 2 ч.ч. захар
  • 4 ч.ч. ягоди
  • 1,5 с.л. желатин

Начин на приготвяне

  1. Накисваме желатина във водата. 
  2. Изстискваме ягодите така, че да се получи около половин чаша сок. Запазваме остатъка от тях.
  3. Към сока прибавяме захарта и малко вода, и го варим на слаб огън, докато се получи сироп. 
  4. В сиропа слагаме останалите ягоди и варим още 10 минути, след което прибавяме желатина и бъркаме, докато се разтвори. 
  5. Прецеждаме сместа и я оставяме да изстине. 
  6. През това време разбиваме белтъците на пяна и ги прибавяме към прецедената смес. Разбиваме сметаната, изсипваме я в ягодовата смес и отново разбиваме. 
  7. Разливаме муса в чаши и го изстудяваме преди сервиране.
  8. По желание, гарнираме с малко ягоди, цели малини и шоколад.