Ягодов пай

Продукти

  • За масленото тесто:
  • 2 г сол
  • 1 жълтък
  • 60 г пудра захар
  • 200 г масло
  • 300 г брашно
  • За плънката:
  • 1 кг ягоди
  • 250 г захар

Начин на приготвяне

  1. Омесваме тестото, като брашното го пресяваме и правим кладенче.
  2. Посоляваме със солта и вътре прибавяме маслото, нарязано на кубчета, пудрата захар и жълтъка.
  3. Омесваме много добре до получаването не еднородна и пухкава смес.
  4. Поставяме в хладилник за 30 минути.
  5. Вече готовото тесто полагаме във форма за пай.
  6. За плънката: нарязваме на половина ягодите, смесваме ги със захарта и ги разпределяме равномерно върху тестото.
  7. Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна, около 40-50 минути.
  8. Преди сервиране, по желание гарнираме с пудра захар.