Начин на приготвяне
- Поставяме желатина в 1/3 ч.ч. вода да набъбне за около 5 минути.
- След това го загряваме на котлон - колкото да се разтопи.
- В купа смесваме пресятите пудра захар, (сладкарска боя, ако ползваме), нишесте и по желание, винената киселина.
- Правим кладенче, в което изсипваме леко охладения желатин и го омесваме добре. (Ако е сухо тестото - добавяме няколко капки вода, ако лепне - още пудра захар).
- Когато омесим добре, намазваме ръцете си с малко масло и оформяме руло (по-лесно е за по-нататъшна подготовка). Добре е да го завием два пъти в прозрачно, домакинско фолио и да го сложим в добре затваряща се кутия. Така почива около час, след което може да се работи - съхне доста бързо, но е добре ако се правят по-сложни орнаменти, да се приготвят поне ден-два преди това, за да изсъхнат добре.
Съвет: Фонданът може да се запази по гореописаният начин около 1 седмица в хладилник, като при изкарването му, ако е твърд може да се пусне за няколко секунди в микровълнова.
|