Запечени картофи със зеленчуци

Продукти

  • пресен босилек
  • 3 с.л. краве масло
  • 1 глава червен лук
  • черен пипер
  • 100 г пармезан
  • маринован артишок
  • сол
  • 250 г броколи
  • 1 фенел
  • 100 мл течна сметана
  • 1 кг пресни картофи

Начин на приготвяне

1. Измиваме и нарязваме картофите на половинки, като сме избрали дребни пресни картофи. Намазваме тавичка с масло и слагаме картофите.

2. Измиваме и накъсваме броколитe на дребни розички, нарязваме фенела на филийки по 0.5 см, изцеждаме 4-5 парчета от маринования в олио артишок.

3. Нарязваме червеният лук на полумесеци и слагаме всички зеленчуци върху картофите. Поръсваме със сол и черен пипер и объркваме добре, доливаме 1 кафена чашка вода. Покриваме с алуминиево фолио и печем на 200 градуса за около 1 час.

4. Изваждаме тавичката, махаме фолиото и приготвяме смес от сметаната и настъргания пармезан. Покриваме с нея картофите и настъргваме и отгоре малко.

5. Запичаме за около 15 мин на 200 градуса. Поднасяме ястието топло и декорираме с пресен босилек.