Запечени зелеви сарми с кълцано месо

Продукти

  • джоджен
  • черен пипер
  • 70 мл. олио
  • 1 праз лук
  • 1 морков
  • 1 ч.ч. ориз
  • 500 гр кълцано свинско месо
  • зехтин
  • 400 г кисела зелка листа
  • сол

Време: 50 мин.
Ниво: лесно

Large zapecheni sarmi s kaltsano meso

Начин на приготвяне

  1. Нарязваме на ситно праз лука и моркова. Запържваме ги на тиган в малко зехтин. Добавяме месото и запържваме за около 5-6 мин.
  2. Добавяме ориза и пържим докато стане стъклен, доливаме малко гореща вода. Задушаваме ги за 5-10 минути в тигана.
  3. Сваляме от котлона и добавяме подправките. Разбъркваме хубаво.
  4. Във всяко зелево листо слагаме по 1 лъжица от сместа и загръщаме сърмичките. По желание можем да напълним и няколко сухи червени чушки, които предварително сме накиснали в гореща вода, за да набъбнат.
  5. Нареждаме ги в тавичка, в която сме разстлали предварително няколко зелеви листа.
  6. Заливаме с 2 чаени чаши вода и покриваме с алуминиево фолио.
  7. Оставяме ги да врат на умерена фурна до готовност. Махаме фолиото в последните 10 мин. от печенето, за да се зачервят.
  8. Сервираме топли. По желание приготвяме сос "Бешамел" и ги заливаме. Може да гарнираме с пресен магданоз.