Продукти
- за корите:
-
0,5
ч.л.
оцет
-
1
с.л.
олио
-
0,5
ч.л.
сол
-
2
яйца
-
800
г
брашно
или колкото поеме
- за плънката:
-
150
г
зеле
кисело
-
200
г
спанак
-
4
стръка
праз лук
-
2
яйца
-
250
г
сирене
-
150
г
олио
Начин на приготвяне
- За плънката: измиваме спанака и лука и ги нарязваме на ситно. Нарязваме на ситно и зелето. Задушаваме лука и зелето в малко мазнина, докато омекнат. Смесваме зеленчуците в купа заедно с две от яйцата. Добавяме натрошеното сирене и щипка сол, ако е необходимо.
- За корите: Изсипваме брашното върху масата или в голяма тава, правим кладенче и е него изсиваме 1 ч.ч. вода, останалите две яйца, 1 с.л. олио, оцета и малко сол. Омесваме тесто и го разделяме на 10 малки питки, намазаме ги с масло и ги слпяме по 2. От всяка двойка разточваме по една кора.
- Намазваме тава с мазнина и започваме да редим корите, поръсвайки ги с олио. Слагаме кора, после плънка и така до последната, като завърщваме с кора. Напръскваме зелника с остатъка от олиото и го изпичаме в умерена фурна (180-200 градуса, около 45-50 минути).
Съвет: Може да заменим олиото с разстопено масло.