Close search

5 храни, които вредят на черния ни дроб

5 храни, които вредят на черния ни дроб Всичко, което ядем, се отразява по някакъв начина на здравето ни Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Всичко, което ядем, се отразява по някакъв начина на здравето ни. 

Кои храни са истинска отрова за основния филтър на организма ни и с помощта на кои продукти можем да възстановим черния си дроб, открихме на woman.hotnews.bg.

Бързо хранене

Хапването на хамбургери и сандвичи от заведения за бързо хранене, с високо съдържание на мазнини и захар, може да доведе до сериозни последици, например затлъстяване на черния дроб и нарушение на функциите на клетките му. Можете обаче да спрете процеса като се откажете от нездравословните храни. 

Алкохол 

Всеизвестен факт е, че алкохолните напитки са вредни. Алкохолът може да причини заболявания на черния дроб, цирозата е изключително опасно и смъртоносно заболяване. 

Сол 

Известно е, че употребата на сол в големи количества може да повиши кръвното налягане. Но наясно ли сте, че това може да доведе и до затлъстяване на черния дроб? Обръщайте внимание на съдържанието на сол в продукти като например бекон и кренвирши. 

Подсладители 

Аспартамът и аналозите му могат да предизвикат токсични реакции. В резултат на това първи ще пострадат именно клетките на черния дроб, които се грижат за здравето на организма като цяло. Подсладителите са особено опасни за бременни жени и деца. 

Натриев глутамат 

Натриевият глутамат е вид концентрирана сол, която често се използва като „подобрител“ на вкуса. Но проучванията показват, че веществото може да предизвика главоболие, нарушения в дейността на червата и пристъпи на астма. 

Чрез опити върху животни е доказано, че натриевият глутамат може да бъде токсичен за черния дроб. За щастие има продукти, които действат като противоотрова срещу вредните храни. 

Какво да ядете в суров вид, за да помогнете на черния си дроб да се възстанови? 

Преди всичко чесън и лук. Те ще помогнат на организма да изхвърли токсините по-бързо и да прочисти черния дроб. Полезен е и специалният „коктейл“ от вода и лимонов сок. 

Изстискайте сока от един лимон в гореща вода и пийте тази приятна на вкус напитка сутрин на гладно. Това е отлично средство за детоксикация. 

Цвеклото съдържа антиоксидантен антоцианидин, който според проучванията има известен противораков ефект. Лечебните фитонутриенти се борят с негативните последици от консумацията на мазни храни.

Ябълките съдържат пектин, който помага да се свържат и изведат от организма тежките метали (например живак). Яжте повече ябълки, какъвто и сорт да са! 

Артишокът е един от най-добрите природни „помощници“ на черния дроб. Действието му се дължи на увеличеното производство на жлъчка и ускореното прочистване на черния дроб от токсините.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност