Close search

7 неочаквани начина, по които нездравословната храна ни вреди

7 неочаквани начина, по които нездравословната храна ни вреди Захарта, лошите мазнини, преработените въглехидрати- това са основните злодеи, отговорни почти изцяло за съдържанието на всички „лоши" храни и за неприятните последствия от тях. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Захарта, лошите мазнини, преработените въглехидрати- това са основните злодеи, отговорни почти изцяло за съдържанието на всички „лоши" храни и за неприятните последствия от тях. Понякога обаче тези последствия са неочаквани и се проявяват по най-непредвидени начини. Според диетолозите чипсът, газираните напитки, вафлите, високо калоричните бургери и картофки и прочее удоволствия, не само трупат килограми, ами причиняват и други физически симптоми, които ви карат да се чувствате истински зле. Следващите потенциални странични ефекти от диета, богата на не-полезни храни, може би ще ви вдъхновят да направите малка чистка из хладилника си:

1. Ботокс без време
Това, което е лошо за талията ви е също толкова лошо и за лицето ви. Захарите, консервантите и нишестето могат да причинят скок в нивото на инсулин в организма, който да доведе до различни възпалителни процеси. Те от своя страна провокират производството на вещества, ускоряващи стареенето. Антиоксидантите, с които тялото ни се бори срещу остаряването на кожата се деактивират и ние ставаме по-податливи на слънчеви изгаряния и образуването на бръчки.

2. Забравете за тесните дънки
В преработените „бързи" храни има огромни количества натрий, който е отговорник за подуването и подпухването, тъй като стимулира задържането на вода в организма. Ако сте и любители на диетичните напитки, които много дами, внимаващи за теглото си, предпочитат, сте в още по-рисково положение: комбинацията от газираната течност, задържаща въздух и изкуствените подсладители, които могат да причинят газове, е идеална рецепта за „балониране" на тялото.

3. Ритъмът на организма се забавя
Белият хляб, белият ориз и всякакви други „бели" (рафинирани и преработени) продукти могат да причинят запек, тъй като почти не съдържат фибрите, необходими на стомаха, за да смила храната. Обезводняването пък от своя страна, прави нещата още по-зле: ако комбинирате белия хляб с алкохол - няколко бири с хот дог например, очаквайте особено неприятна сутрин на следващия ден.

4. Да започвате деня си свити на кълбо
Прекаляването с мазните храни е рецепта за тежест и проблеми в храносмилането. Блюдата с наситени мазнини отнемат на организма по-дълго време за обработка и съответно натрупват стомашни киселини. За това чийзбургерът с пържени картофки от вечерта още напомня за себе си до средата на следващия ден, като причинява стомашен дискомфорт и горчиво разкаяние.

5. Засилване на предменструалния синдром (ПМС)
Самите храни всъщност не причиняват ПМС, но съвсем активно го влошават. Захарта и нишестето причиняват завишавания и спадове в нивото на инсулина, което се отразява на веществата в мозъка и може да обостри промяната на настроенията. Сладките кафе-напитки са едно от най-лошите неща, които можете да си причините, когато хормоните ви бушуват – комбинацията от захар и кофеин, както и спадът в енергията ви след отминаване на ефекта от тях, може да прелее чашата на и без това разклатения ви душевен баланс.

6. Аспиринова зависимост
Тираминът, вещество, образуващо се след разпада на някои протеини в оцветителите за храна и нитратите, които са в изобилие в кренвиршите и други обработени месни продукти, е известен причинител на главоболие. Еспертите смятат, че засилва притокът на кръв към мозъка, което води до промени в кръвоносните съдове, причиняващи болка. Така че, ако лакомството, което се каните да изядете след малко, има неестествен оттенък, по-добре се откажете.

7. Наистина лошо настроение
Изследванията сочат, че хората, които ядат много нездравословни храни, са по-податливи на депресия. Дори и да не изпадате в истинска дупка, тъпкането с боклуци, няма да подобри настроението ви, а и кой би бил щастлив, ако физически не му е комфортно, което, както обяснихме по-горе, е почти неизбежно.

Източник: felisima.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност