Close search

За минералите и тяхната сила (пета част)

За минералите и тяхната сила (пета част) Минералите – тези безценни вещества, без които нито един човешки организъм не може да функционира. Те помагат за растежа на костите, за правилното развитие, за укрепването на зъбите и спират капането на косата. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Минералите – тези безценни вещества, без които нито един човешки организъм не може да функционира. Те помагат за растежа на костите, за правилното развитие, за укрепването на зъбите и спират капането на косата. Те са онези катализатори на всичките химични и обменни процеси в организма, те са нашите силни съюзници срещу болести и състояния, които не са особено приятни. Всеки ден минералите извършват малки чудеса за нас, а ние дори не ги забелязваме. Това е последната част от нашият подробен материал, в който ви запознаваме с най-често присъстващите минерали в нашия организъм и с тяхното безценно действие върху него.

Магнезий
Магнезият е необходим за правилната обмяна на калция и витамин С, а също така и за минералите фосфор, натрий и калий. Измервателната му единица е милиграм. Спомага за ефективното и правилно функциониране на нервите и мускулите. Много важен за трансформиането на кръвната захар в енергия. Известен е като антистресов минерал. Алкохолиците обикновено страдат от магнезиева недостатъчност. Възрастните се нуждаят от 250 до 350 мг дневно. За бременни и кърмачки се препоръчва 300-355 мг дневно. В човешкия организъм се съдържат около 21 мг магнезий.
Полезни ефекти: Намалява депресивните състояния, добър стимулатор на сърдечно-съдовата система и съществено намалява вероятността от сърдечни пристъпи. Зъбите са в добро състояние, благодарение на магнезия, а също така и предотвратява евентуалните калциеви натрупвания и образуване на бъбречни и жлъчни камъни. Облекчава нарушеното храносмилане. В комбинация с калций действа като естествено успокояващо средство.

Болести при недостиг: Тремор (треперене)
Естествени източници: Несмляно жито, смокини, бадеми, банани, ядки, семки, зеленолистни зеленчуци.
Токсичност: Големите количества, приемани продължително време могат да се окажат токсични, ако успоредно с това се поемат високи дози калций и фосфор, или бъбречната функция е нарушена.
Съвети: Ако консумирате алкохол- увеличете приема на магнезий. Ако ежедневно провежданата тренировка е изтощителна, много вероятно е да се нуждаете от повече магнезий. Препоръчително е жените, взимащи противозачатъчни медикаменти или естроген, да засилят храните, богати на магнезий. Действието на магнезия е най-ефективно, когато той се комбинира с витамин А, калций и фосфор.

Селен
Селенът в комбинация с витамин Е действа като антиоксидант, освен това предотвратяват и стареенето на кожата или най-малкото го забавят, като забавят и уплътнението (втвърдяването) на тъканите вследствие окисление. Мъжете имат по-голяма нужда от селен. Почти половината от количеството му в организма е концентрирано в тестисите и частите от семенните канали в съседство със простатната жлеза. Селен се губи също така и със спермата. Препоръчваната дажба е 50мкг за жени, 70 мкг за мъже, 65 мкг за бременни и 75 мкг за кърмачки.

Полезни ефекти: Поддържа еластичните тъканите, което е характерно за периодите на младежката възраст, също така спомага при менопауза като облекчава горещите вълни и дискомфорта. За лечение и профилактика на пърхот. Вероятно неутрализира някои карциногени и осигурява защита срещу отделни видове рак.
Болести при недостиг: Преждевременно намалена издръжливост и жизнена сила, болест на Кешан.
Естествени източници: Бъбреци, черен дроб, ястия от морски продукти, пшеничен зародиш, трици, риба тон, лук, домати, броколи.
Токсичност: Дози от 5 мг могат да причинят токсичен ефект.
Врагове: Кулинарната обработка на храната.
Съвети: Да се вземат само умерени добавки.

Манган
Манганът е помощник за усвояването на някои витамини в тялото, като А, В1 и С. Също така поддържа в нормални норми хормоните, спомагащи за здрава костна структура. Измерва се в милиграми (мг). Много важен минерал, който спомага производството на тироксин, който е главният хормон на тироидната жлеза. Необходим е за пълноценното смилане и оползотворяване на храната. Препоръчва се дневна дажба 2-5 мг. Играе важна роля за възпроизводството и нормалното функциониране на централната нервна система.

Полезни ефекти: Отстранява умората. Подпомага мускулните рефлекси, както и предпазването от остеопороза. Подобрява паметта. Намалява нервната раздразнителност.
Болести при недостиг: Атаксия (разстройство на координацията на движенията на крайниците вследствие на увреждане на малкия мозък, гръбначния мозък, нервите).
Естествени източници: Пълнозърнести житни храни, ядки, зеленолистни зарзавати, грах, цвекло.
Токсичност: Рядко се наблюдава.
Врагове: Приемът на големи количества калций и фосфор потиска абсорбцията на мангана. Същото се отнася и за влакната и фитиновата киселина, съдържащи се в триците и фасула.
Съвети: Ако страдате от хроничен световъртеж можете да прибегнете да увеличаване приема на манган в храната. За хората, имащи проблеми с паметта е препоръчително набавянето на този минерал. Консуматорите на големи количества мляко и месо се нуждаят също от манган.

Молибден
Важен минерал, спомагащ правилната обмяна на въглехидрати и мазнини. Жизненоважна част от ензима, съдействащ за оползотворяване на желязото. Като най-подходящ се приема дневен прием 75-250 мкг.

Полезни ефекти: Допринася за предотвратяване на анемия и за доброто общо физическо състояние.
Болести при недостиг: Не са известни подобни заболявания.
Естествени източници: Тъмнозелени листни зеленчуци, пълнозърнести житни храни, бобови растения.
Токсичност: Рядко се наблюдава, но 5-10 мг дневно може да се счита за токсична доза.
Съвети: Колкото и да е важен молибденът, очевидно допълнителни количества не са необходими, освен когато цялата растителна храна, която консумирате произхожда от почви, бедни на хранителни вещества.

Как да си осигурим необходимите минерали? 

Минерал Дневна норма Естествени източници:

  • Калций 1000 мг 1 чаша мляко - 300 мг; 1 чаша готвен спанак - 244 мг; 28 г сирене "Чедар" - 200 мг
  • Фосфор 1000 мг Среща се във всички храни. но най вече в протеини (риба, мляко)
  • Магнезий 300-400 мг 1 чаша овесени ядки - 56 мг; 1 чаша кафяв ориз - 84 мг; 1/4 чаша фъстъци - 80 мг
  • Желязо 18 мг 1 филия пшеничен/бял хляб - 1 мг; 300 г скумрия - 1.89 мг
  • Цинк 15 мг 1 чаша овесени ядки - 1 мг; 85 г варени стриди - 182 мг; 85 г телешко месо - 3-9 мг
  • Йод 150 мг орехи, кафяви морски водорасли, лук, всички морски продукти
  • Калий 2000 мг 1 печен картоф (средно голям) - 750 мг; 1/8 пъпеш - 410 мг; 1 стъбло/стрък броколи - 550 мг
  • Натрий 2000 мг 1 филия хляб - 25-50 мг; доматен сос 100 гр. - 150-460 мг; салатен дресинг (заливка) 2 с.л.- 110-505 мг; 40-60 мг; замразени зеленчуци 1/2 чаша - 2-16 мг; пица 1/2 - 450-1200 мг

Източник: ohboli.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност