Close search

9 неща, които трябва да знаем за гъбите

9 неща, които трябва да знаем за гъбите 9 неща, които трябва да знаем за гъбите Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Гъбите са продукт, които се консумира и се обработва кулинарно възможно най-скоро след набирането им

Всички знаем, че есента е сезонът на гъбите. Разходката в планината с цел бране на гъби е едно от най-интересните и полезни неща, които могат да ни се случат през есента.

Гъби можем да си купим от пазара. Важното условие е след това веднага да ги почистим и обработим. Заради високото си съдържание на вода и белтъчини, гъбите бързо се развалят и затова е най-добре веднага след събиране да се почистят с вода. 

Ето 9 неща, които трябва да знаем за тях:

1. Гъбите в хладилник могат да се съхраняват в проветрив съд до 24 часа. 

2. За по-дълго съхранение се препоръчва сушенето на гъби. Гъбите се нарязват на тънки филийки, разстилат се в плитка тава върху хартия за печене и се поставят при най-много 40° С и леко отворена вратичка за четири часа във фурната. Или ги нанижете на здрав конец и ги слагате на слънчево и проветриво място. 

3. Преди да сготвите сушените гъби, първо ги изплакнете с хладка вода, а след това дръжте ги няколко часа в подсолена вода (примерно от вечерта за сутринта). Нанизите от сушени гъби са много красиви и можете да ги използвате за украса на камината или на битовата стая.

4. Гъбите може да се замразяват. Тогава е добре гъбите да са почистят и бланшират предварително, някои гъби може само да се почистят с книжна салфетка и да се замразят. 

5. Гъбите може да се консервират и в буркани и да бъдат използвани през цялата година

6. Гъбите, особено печурките, се мият лесно, като се накиснат във вода, в която е разбъркана шепа брашно. В рядката брашнена каша гъбите се накисват и търкат с ръка, докато от тях падне полепналата пръст. След това се изплакват и се пускат във вода с малко оцет, за да не потъмнеят. 

7. Гъбите пускат много вода, затова, преди да ги използвате за приготвяне на ястие, ги сложете за кратко в нагорещена фурна. Някои видове горски гъби много бързо поемата влага, дори в хладилник. 

8. Когато миете гъби, не ги слагайте под течаща вода, защото поемат от нея и стават по-безвкусни. 

9. Сухите черни китайски гъби можете да замените с манатарки (или да си купите сушени гъби от китайски магазин - бели или черни - много са ефектни когато приготвяте ястия от китайската кухня и е достатъчно само да ги накиснете за 30 минути в хладка вода).

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност