Close search

Летни храни за здраве

Летни храни за здраве През лятото организмът на човек е изложен на по-висок риск от дехидратация, по-голяма чувствителност на кожата и недостиг на витамини Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Сезонът на богати на слънце и морска вода дни е любим на много хора. През лятото организмът на човек обаче е изложен на по-висок риск от дехидратация, по-голяма чувствителност на кожата и недостиг на витамини.

Най-доброто, което можете да направите, за да избегнете тези нежелани ефекти, е да ядете сезонни плодове и зеленчуци, богати на много полезни вещества.

И като говорим за лято няма как да не започнем от вкусната диня. Високото съдържание на вода в динята предпазва от дехидратация и ограничава апетита. Също така в динята се съдържа веществото ликопен, което предпазва кожните клетки от вредното въздействие на слънцето.

Друг хранителен продукт, подходящ за лятото е киселото мляко. То е много подходящо за закуска. На пазара има много видове – с различни вкусове и плодове. Най-добре избирайте млека, които имат ниско съдържание на мазнини и по-високо съдържание на протеини. Пробиотиците в киселото мляко ще се грижат за доброто функциониране на храносмилателната ви система.

Лятото е и сезонът на фрешовете. Много полезен от тях е този от портокали. Портокалите имат високо съдържание на калий, което е много важно за летните месеци. Когато човек се поти, организмът му губи много калий и това може да доведе до мускулни спазми. 80% от съдържанието на портокалите е вода, така че те са много подходящи за хидратиране на организма.

Други помощници на организма ни през летния сезон са целината и копърът. Те действат като диуретици. Благодарение на тях губите излишни килограми, но без да дехидратирате тялото си. Съставките на целината и копъра стимулират бъбреците, като ги карат да отделят допълнителните и ненужни течности от тялото ви.

Освен на прясно изцедените сокове, лятото е сезонът и на салатаите. Салати с тъмни, листни зеленчуци са чудесен избор да замените задушените зеленчуци със сурови. Спанакът например е много полезен за кожата. Тъмно-зелените и оранжево-оцветени храни са богати на каротеноиди, които тялото ви превръща във витамин А, който защитава кожата от вредното въздействие на слънцето. Зелените зеленчуци намаляват чувствителността на сухата кожа и я предпазват от вредното въздействие на слънчевите лъчи.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност