Close search

Пет подправки, които трябва да имаме у дома

Пет подправки, които трябва да имаме у дома Кухненските ни шкафове са пълни с подправки, които ежедневно използваме, но трябва да знаем, че подправките могат да ни дадат много повече от аромат и вкус в храната ни Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Кухненските ни шкафове са пълни с подправки, които ежедневно използваме, но трябва да знаем, че подправките могат да ни дадат много повече от аромат и вкус в храната ни. 

Още от древността подправките са използвани и като лечебно средство заради тяхното противовъзпалително, кръвосприращо, болкоуспокояващо и антиалергично действие. Ползите за здравето, които ни носят те са многобройни. Добре е да ги знаем, когато приготвяме храната си.

Канела

Канелата има силни антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства, което я прави отлично допълнение към храната ни, когато се опитваме да се борим с настинка и сезонни вирусни заболявания. 

Тя е силен антиоксидант, който подпомага борбата със стреса. Препоръчват я при диети за отслабване, а ефектът й е най-видим в областта на корема.

Според Американската диабетна асоциация, редовната консумация на канела помага за намаляване на кръвната захар, триглицеридите и нивата на общия холестерол при хора с диабет тип 2. 

Също така, канелата може да регулира резките скокове в нивата на кръвната захар, което я прави перфектно допълнение към високо въглехидратни храни като овесени ядки и мляко с ориз.

Канела може да използваме като подправка към сладки печива – кексове, бисквити, блатове за торти, за кремове, сладкиши, печени ябълки и тиква. Канела можем да добавим към кафето или чая. От равни части канела и кокосово масло можете да си направите маска за лице срещу акне.

Лют червен пипер

Лечебната си сила лютият пипер дължи на капсацина, който стимулира обмяната на веществата и подпомага изгарянето на калории. Той има силно антивъзпалително, болкоуспокояващо и кръвоспиращо действие. 

Влияе благотворно на сърдечно-съдовата система, подпомага изчистването на тялото от лошия холестерол, регулира кръвното налягане, подпомага храносмилането. Облекчава мускулни крампи, ставни и ревматични болки, подпомага зарастването на рани. Лютивият червен пипер е мощно загряващо средство и е отлично средство против настинка.

Джинджифил

Джинджифилът повишава имунитета и притежава болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.

Ако страдате от артрит, чести мигрени или менструални спазми, добавяйте малко джинджифил към вашето меню, за да облекчите болката. Поръсете с джинджифил билковия си чай при главоболие или направете смес от джинджифил на прах и бадемово масло при болки в мускулите. 

Препоръчват го също така и при гадене и повръщане. Джинджифилът е силен антиоксидант. Ако го добавите в храната по време на пържене, той ще неутрализира свободните радикали, които се образуват в мазнината от високата температура. Именно джинджифилът е една от тайните на здравословната азиатска кухня.

Най-лесно можете да включите в менюто си джинджифил на прах, като го добавяте към сладки и солени ястия и напитки. Подходяща подправка е за пилешко месо, бяла риба, курабийки, печени плодове, пайове, бонбони, мармалади, сладка, чайове, плодови сокове.

Куркума

Наричат куркумата „царицата на подправките” заради многобройните й ползи за здравето. Тя има антибактериални, антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства, които дължи на активната си съставка куркумин. 

Именно куркумата е най-лесният и достъпен начин да го приемаме с храната си. Проучване от 2007 г. показва, че куркуминът има противоракови свойства, с потенциал да се бори със злокачествени заболявания, както и с диабет, алергии, артрит и болестта на Алцхаймер.

Куркумата е подходяща за много и различни рецепти. С нея можете да подправите ориз, картофи, пилешко и свинско месо, гъби, скариди, яхнии от леща, нахут, боб мунг, зеленчукови и пилешки супи.

Карамфил

Това е най-добрата подправка, която трябва да имате под ръка, ако страдате от зъбобол. Всичко, което трябва да направите, е да сложите пъпка карамфил в устата си и леко да я смачкате със зъби, за да освободи маслата си и след това да я сложите до болния зъб. 

Карамфилът има отхрачващо и противовъзпалително действие. Няколко пъпки карамфил добавени в билковия чай ще ви помогнат при кашлица и настинка.

Източник: naturabg.comСнимки: freeimages.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност