Close search

По-малко калории, по-дълъг живот

По-малко калории, по-дълъг живот По-малко калории, по-дълъг живот Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Между калоричността на храната и продължителността на живот при хората, а и при другите бозайници съществува пряка връзка, смятат американски изследователи.

Сравнително отдавна на науката е известно, че ограничаването на количеството калорична храна удължава живота с до 30%, но този механизъм все още не беше научно обяснен.

Според Дейвид Синклер и неговите колеги по време на гладуване при бозайниците се активират гените SIRT3 и SIRT4, които удължават живота на клетките.

Учените се надяват, че тази нова информация ще даде възможност за създаване на качествено нов тип медикаменти.

За енергийния обмен на клетките отговарят митохондриите. Когато те се “изтощят”, клетката става уязвима към увреждания, в нея започва процесът на апоптоза, т.е. включва се програмата за самостоятелно разрушаване, пишат от zdrave.bg.

В процеса на гладуване се увеличава синтеза на ферментите, които се кодират от гените SIRT3 и SIRT4. А именно тези ферменти влияят благоприятно на работата на митохондриите и на енергийния обмен в клетките, т. е. забавят стареенето и апоптозата, съобщава ВВС.

Източник: woman.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност