Close search

Сминдух - една добра билка

Сминдух - една добра билка Сминдух - една добра билка Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Сминдухът е широко използвана по нашите географски ширини билка. Най-често може да се срещне в шарена сол, но се използва в приготвянето на различни ястия, а освен това има и редица здравословни свойства. Благодарение на тях той е високо ценен от народната медицина и широко използван извън кухнята и в наши дни.

Листата от сминдух са ценен компонент в маските против акне и други козметични проблеми. Отвари от растението се използват срещу предменструални симптоми, също така помагат при диабет, артеросклероза, проблеми със стомашно-чревния тракт, засилват апетита и действат като афродизиак. 

Сминдух може да се използва и от майки кърмачки, тъй като засилва производството на кърма.

Не е добре обаче да се консумира от бременни, тъй като има опасност да предизвика контракции. Можете да съхранявате изсушен сминдух на тъмно и хладно място в добре затворен съд (за да не поеме аромата на другите подправки). Така може да се запази до шест-седем месеца.

Като подправка чудесно си пасва с магданоз, чубрица, копър, джоджен, а шарената сол е немислима без него.

Служи за подправяне както на ястия с месо, така и на постни гозби. Лечебна отвара от него можете да си направите, като запарите една чаена лъжичка счукани семена с 200-300 милилитра вода. Прецеждате и пиете по три пъти на ден.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност