Close search

Тиреоидит на Хашимото - същност и лечение (2 част)

Тиреоидит на Хашимото - същност и лечение (2 част) Балансирано хра­нене при Хашимото Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Както вече знаем от предната ни статия (Тиреоидит на Хашимото - същност и лечение /1 част), болестта на Хашимото е автоимунна бо­лест, която протича под формата на хроничен възпалителен процес, унищожаващ тъканта на щитовидната жлеза. Тя е отговорна за въглехидратния, белтъчния и липидния метаболизъм в организма, а от там и за почти всички процеси, протичащи в тялото ни. 

Балансираното хра­нене е много важно за решаване на голяма част от проблемите свързани с тази болест. То съдържа 3 основни хранения на ден (закуска, обяд и вечеря, с една подкрепителна закуска - в 16-17 часа). То подразбира също периоди от минимум 4 часа между двете основни хране­ния, през които човек не приема никакви калории от храна и напитки. За да може организмът да издържи на гладно 4 часа, би трябвало ос­новните хранения да са достатъчно пълноценни не само откъм калории, макро и микроелементи, но също така и по от­ношение на общия обем. 

Например, ако изядете една много голяма чиния салата, ще заситите глада си за момента, но липсата на достатъчно калории в това меню ще ви подтикне да ядете допълнително между основните хранения.

Балансираното меню съдържа:

Порция протеини (месо, яйца, риба 120 г). На закуска протеините могат да бъдат огра­ничени само до млечен продукт.

Една или две пор­ции комплексни въглехи­драти, в зависимост от физическата активност и апетита (хляб – една филия, два картофа, с големината на яйце, ма­карони, варива – малка чинийка).

Порция мазнини (масло, зехтин, олио) – 20 г (4 чаени лъжички).

Млечен продукт (мляко, сирене, кашка­вал) – чаша мляко, сирене или кашкавал, колкото кибритена кутийка.

Поне един суров плод или зеленчук.

Зеленчуците мо­гат да бъдат консуми­рани без ограничение, в сурово или готвено състояние.

Поне една чаша вода или неподсладена безалкохолна напитка тип чай.

Що се отнася до фи­зическата активност, най-добре е да започ­нете с кардиотренинг (бързо ходене, каране на колело, упражнения с уреди във фитнес зала, плуване) – три пъти сед­мично по 1 час или всеки ден по половин час. На­товарването трябва да е средно, т.е. да можете да разговаряте без прекомерно задъхване.

Пийте по 1 л вода на час по време на трени­ровка и общо около 2 л на ден.

Избягвайте храните, които оказват възпа­лителен ефект върху щитовидната жлеза, като океански риби, мор­ски дарове, водорасли (суши).

Може да приемате селен като хранителна добавка, но след като се консултирате с ле­куващия ви лекар.

Този елемент намалява ни­вата на специфичните антитела на щито­видната жлеза. Освен това селенът действа като антиоксидант и едновременно с това отключва ензима, който трансформира хормона Т4 в ТЗ (активна фор­ма).

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност