Close search

Топ 10 на храните и напитките в помощ на здравия сън

Топ 10 на храните и напитките в помощ на здравия сън Топ 10 на храните и напитките в помощ на здравия сън Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Всеки от нас е имал поне една безсънна нощ. Всички знаем, че има много енергизиращи храни, но кой храни помагат да заспим по-лесно?

От 10te.bg  предлагат десет храни и напитки, които биха ни помогнали да заспим по-бързо, защото добрият сън помага да бъдем по-продуктивни и щастливи.

1. Чай

Разбира се черният и зеленият се изключват автоматично. Чай от мента, лайка или липа са добър избор, а този от маточина пък помага за спокоен сън. Може да добавите и лъжица мед, но не повече.

2. Овесена каша

Овесената каша ще повиши нивото на кръвната захар и ще ви помогне да заспите веднага. Освен това овесът е богат и на мелатонин.

3. Череши

Научно доказано е, че черешите помагат за съня. Тяхната консумация повишава нивата на хормона мелатонин, който регулира съня.

4. Бадеми

Бадемите са богати на магнезий, който спомага за здрав сън и пълно отпускане на мускулите през нощта. Освен това чрез бадемите организмът ни си набавя протеини, които пък нормализират нивото на кръвната захар по време на сън.

5. Млечни продукти

Сега сигурно ще се досетите как майка ви ви е приспивала с чаша топло мляко. Да - това е една от най-разпространените рецепти-сънотворно, защото млякото е богато на L-триптофан. Може да добавите малко мед, но не и захар. Киселото мляко, както другите млечни продукти, осигурява на тялото големи количества калций, протеини, триптофан и въглехидрати.

6. Препечена филия

Въглехидратите в една препечена филия ще отключат висока доза инсулин, който ще ускори заспиването чрез освобождаване на умерени дози серотонин. Тук бързо добавяме, че препечената филия не трябва да бъде намазана с масло или маргарин. Може да сложите отгоре малко сирене.

7. Банан

Бананът е са естествен помощник на съня, защото в тях се съдържа мелатонин и магнезии. Магнезият е естествен мускулен релаксант и е много полезен при умора или стрес.

8. Твърдо сварено яйце

Една от възможните причини за безсънието е вечеря с бедни на протеини или богати на въглехидрати вечери. Добра за съня и нискокалорична храна е твърдо свареното яйце.

9. Пълнозърнести храни

Освен за закуска, пълнозърнестите храни са подходящи и за вечеря. Поради високото си съдържание на фибри, те ви дават чувство на ситост през цялата нощ и успокояват нервната система. Можете да добавите към тях банан или череши.

10. Пуешко месо

Пуешкото съдържа Л-триптофан - аминокиселина, която подтиква към сън. Но не прекалявайте, защото триптофанът действа само ко­гато стомахът не е претъп­кан. Може да комбинирате с малко пълнозърнест хляб.

Снимки: freeimages.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност