Close search

Ябълковият оцет - еликсир за здравето

Ябълковият оцет - еликсир за здравето Все повече източници твърдят, че ябълковият оцет е „новата мода“ при натуралистите Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Все повече източници твърдят, че ябълковият оцет е „новата мода“ при натуралистите – полезен е за кожата и косата, от него се отслабва, организмът се детоксикира и какво ли още не (и най-изумителното топи мазнините в областта на ханша). Но как се прави?

Ябълковият оцет се получава благодарения на процеса на ферментация, при който захарите в ябълките се разграждат от бактерии, като първо се получава алкохол, а след това и оцет. Думата оцет идва от френски и означава „кисело вино“.

Най-добре е да си купувате (а можете да си направите сами вкъщи – вижте рецептата тук) органичен непастьоризиран оцет. Ще познаете добрия оцет по утайката на дъното. Именно в нея се съдържат основните полезни вещества на оцета – суровите ензими, които благоприятстват чревните бактерии. 

Ето и какви други ползи за здравето има той:

Можете да отслабнете с ябълков оцет (и то в областта на корема и ханша!) – за целта добавете 2 чаени лъжички оцет в 500 мл. вода. Отпивайте по малко от сместа през целия ден. В изследване публикувано през 2009 г. в списанието “Бионаука, биотехнологии и биохимия“ е публикувано изследване, което доказва, че приемането на подобен разтвор от оцет в продължение на 12 седмици довежда до значително намаляване на мастната тъкан на изследваните. Като интересното е, че отслабването се е забелязвало най-много в областта на ханша. Лятото е още далеч, но може би сега е най-добрият момент да се започне подобен курс на отслабване.

Приемът на ябълков оцет нормализира киселинността (PH) на кожата – разтворете оцет във вода в съотношение 1:2 и нанесете с памук на кожата на лицето си. Можете да правите това вечер преди лягане или сутрин след ставане.

Подхранва косата и я прави по-бляскава – за целта нанесете на косата след измиване с шампоан.

Премахва петна от зъбите – изтъркайте зъбите с ябълков оцет и изплакнете с вода.

Помага при слънчеви изгаряния и/или мускулни болки – напълнете си ваната и добавете една чаша оцет във водата. Постойте вътре 10 мин. за да почувствате облекчение.

Спомага за очистване на черния дроб – ябълковият оцет балансира нивото на киселинност в организма и премахва токсините.

Подпомага лимфната система – според проведени изследвания оцетът от ябълки изчиства лимфните възли и дори помага при алергии, тъй като намалява слузта в синусите.

Може да се използва като универсално почистващо средство – ако третирате банята и тоалетната с ябълков оцет ще остане миризма на ябълки. За целта сипете половин чаша оцет в тоалетната и оставете да преседи за 10 часа. Ябълковият оцет може да се използва също и като заместител на верото. Ако пък искате да почистите повърхностите в кухнята, прозорците и микровълновата си печка, просто сипете половин чаша оцет в една чаша вода и използвайте разтвора.

За вътрешен прием: сложете една супена лъжица ябълков оцет в една чаша вода или билков чай.

Внимание: оцетът е противопоказен за хора със стомашни проблеми, както и за доста от хората в напреднала възраст. Съветваме пиенето на оцет бъде съпроводено със здравословна диета и двигателен режим.

Автор: Георги Руменов, doctiming.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност