Close search

Баклава с орехи и бадеми

5.0
от общо 126 глас
Време: 24 ч.
Ниво: средно
Порции: 1

Баклава с орехи и бадеми photo-credit Вкусна баклава с орехи и бадеми

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Намасляваме тавичка и поставяме в нея 3 точени кори, напръскваме ги с олио (или разтопено масло). Смесваме орехите, бадемите, канелата и ванилията. Разстиламе малко от сместа върху корите, след това слагаме още 3 кори, напръскани с олио, а после поръсваме с ядковата смес. Продължаваме, докато свършат корите и орехите, и завършваме с кора. Преди печенето нарязваме баклавата в тавата на квадратчета или ромбчета. 
  2. Печем в предварително силно загрята (до 200°) фурна, до силно зарозовяло (около 50 минути). 
  3. Междувременно приготвяме сиропа, като залеем захарта с вода. Добавяме ванилия и сока от лимона. Оставяме да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти. 
  4. След като е изстинала добре, заливаме опечената баклава с горещия сироп. Оставяме я да се напой хубаво (на стайна температура) - около 24 часа. 
  5. Сервираме в десертни купички или чинии. 
Още от : десерти

3 Коментара

  1. Small
    Анонимен

  2. Small
    Анонимен

  3. Small
    Тината

    Вместо олио, аз използвам 200 гр разтопено краве масло, с което поливам нарязаните наредени вече кори. Получава се много добре.

Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK