Kulinaria.bg

fpi-banner
fpi-banner

Шкембе чорба

4.0
от общо 21 гласа
Време: около 60 мин.
Ниво: трудно
Видяна: 12406
Шкембе чорба photo-credit Традиционната шкембе чорба може да приготвим с телешко, свинско или агнешко месо

Продукти

  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 0,5 ч.л. черен пипер
  • 200 мл. прясно мляко
  • 600 г телешко , свинско, агнешко или говеждо шкембе
  • 100 мл. олио

Начин на приготвяне

  1. Попарваме шкембето с вряща вода за 2-3 минути и веднага го остъргваме с остър нож откъм вътрешната страна. 
  2. След това го изчистваме и откъм външната страна, като зацапаните места измиваме или остъргваме с нож заедно с ципата. Отново го измиваме. Поставяме го в тенджера и го заливаме със студена вода.
  3. Варим, като постоянно доливаме вода. (За сваряването на говеждо шкембе са необходими 3-7 часа, за телешко 2-3 часа, за агнешко - от 30 до 60 минути. Докато се вари, шкембето трябва да е покрито с вода).
  4. Свареното шкембе изваждаме от тенджерата и накълцваме на парченца, а бульонът го посоляваме и варим още 15-20 минути, като към него прибавяме червения пипер, прясното мляко и мазнината.
  5. Добавяме накълцаното шкембе към горещия бульон и разбъркваме добре. 
  6. За подправка, отделно поднасяме счукан чесън и оцет.


0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook