Close search

Шоколадов чийзкейк

4.9
от общо 145 гласа
Време: 50 мин.
Ниво: средно
Порции: 12

Шоколадов чийзкейк photo-credit Шоколадов чийзкейк с крема сирене и черен шоколад

Начин на приготвяне

  1. Намазваме тортена форма с откопчаващо се дъно (обвиваме я отвън с поне 5 слоя алуминиево фолио, защото чийзкейкът се пече на водна баня и това предпазва да не влезе вода в него) с разтопено масло. 
  2. Смиламе бисквитите, след което ги разбъркваме с канелата и маслото.
  3. Получената смес разстиламе като блат във формичката, като притискаме добре с длан.
  4. Оставяме го 30 минути в хладилника да стегне.
  5. Разтопяваме шоколада на водна баня. 
  6. Захарта, какаото, сметаната, ванилията и крема сиренето разбиваме до хомогенна смес. Добавяме яйцата едно по едно, като не спираме да разбиваме с миксер. Накрая прибавяме и разтопения шоколад, отново разбърквайки до хомогенна смес. 
  7. Получената смес изсипваме върху охладения блат и слагаме тортената форма на водна баня (тя трябва да покрие около 1/3 от височината й).
  8. Печем в предварително загрята на 150 градуса фурна, до готовност - около 40 минути или докато се стегне в средата. 
  9. Изключваме печката и го оставяме да изстине в нея. 
  10. След това, преместваме чийзкейка в хладилник за няколко часа. 
  11. Преди поднасяне, го отделяме от формата и по желание го поръсваме обилно с какао. 
Още от : десерти

1 Коментар

  1. Small
    kulinaria.bg

    Здравейте, няма как да дадем точно време в случая, защото спецификата на този тип десерти не го изисква. "До готовност" в случая, а и попринцип не е неточно. Принципно, всеки обича дадено ястие по различен начин - препечено, леко алангле и т.н.
    За тази рецепта, може да проверим готовността, както казва нашата читателка Gena Dimitrova - с клечка за зъби, ако лепне, печем още малко. Стар и изпитан метод.
    Ние се стремим, освен снимки на ястията, да Ви поднасяме и вкусни, и точни рецепти. Когато имате въпроси и съмнения - ние сме на разположение по всяко време, затова сме тук.
    Но разбра се, всеки трябва да вложи и частица от себе си. Защото там се крие тайната на добрата и вкусна храна!

Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK