Close search

Торта с крем от маскарпоне и шам фъстъци

5.0
от общо 126 глас
Време: 90 мин.
Ниво: средно
Порции: 12

Торта с крем от маскарпоне и шам фъстъци photo-credit Вкусна торта с крем от маскарпоне

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Първо приготвяме крем. За целта разбиваме маскарпонето с миксер и към него постепенно добавяме подсладеното кондензирано мляко. (То се добавя постепенно, защото маскарпонето ще се втечни от него, ако се прекали с количеството.) 
  2. Разбиваме течната сладкарска сметана с ванилията до получаването на гъст крем и я добавяме внимателно към крема с маскарпонето. Разбърквамр с помощта на шпатула или лъжица до получаването на еднородна смес. 
  3. След това приготвяме блатовете. С хартия за печене покриваме дъната на три тавички с диаметър 23 сантиметра и ги намасляваме. (Ако нямате три тавички с еднакъв диаметър, можете да използвате и само една, като разделите сместа за блатовете на три части, които след това изпечете поотделно в тавичката.)
  4. В малка купа пресяваме какаото, брашното, нишестето и бакпулверът. Разбъркваме ги, докато се смесят добре. 
  5. С помощта на миксер разбиваме яйцата със захарта и солта до получаването на пухкав крем. 
  6. Към получения крем прибавяме сместа от какаото, брашното и нишестето, като това се случва на три пъти, a след всяко прибавяне бъркаме внимателно с лъжица, докато сухата смес се усвои от яйчната. 
  7. След това разпределяме сместа по равно в намаслените тавички. Печем блатовете в предварително загрята на 175 градуса фурна, около 20-25 минути, докато станат елaстични и при притискане с пръст веднага възвръщат формата си. 
  8. След като блатовете са готови, изваждаме тавичките от фурната и обръщаме блатовете върху решетка. Оставяме ги така до пълното им изстиване. 
  9. Накрая приготвяме сиропа. Загряваме водата на котлона в малка тенджерка и след като кипне, към нея прибавяме захарта. Бъркаме непрекъснато, докато се получи сироп. Към него добавяме рома и разбъркваме. 
  10. С получения сироп напояваме блатовете и ги подреждаме един върху друг, като между всеки блат поставяме обилно количество крем, който преди поставянето на нов напоен със сироп блат заглаждаме с лъжица. Намазваме тортата обилно с крем встрани и отгоре. Украсяваме със смлян шам фъстък и поставяме за няколко часа в хладилник, за да стегне.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK