Продукти
-
1
с.л.
червен пипер
-
6
с.л.
олио
-
1
връзка
магданоз
-
6
зърна
черен пипер
-
1
морков
-
1
глава
лук
-
2
яйца
-
4
с.л.
брашно
-
260
мл.
прясно мляко
-
600
г
агнешко шкембе
-
6
скилидки
чесън
-
сол
на вкус
Начин на приготвяне
- Попарваме агнешкото шкембе с вряща вода за няколко минути, след което веднага го остъргваме с остър нож откъм вътрешната страна. След това го изчистваме и от външната страна, като зацапаните места измиваме или остъргваме с нож, заедно с ципата.
- Измиваме отново шкембето, поставяме го в тенджера и го заливаме със студена вода. (Водата не трябва да е посолена и винаги трябва да е покрила шкембето).
- За сваряването на шкембето са необходими от 30 до 60 минути.
- Обелваме и измиваме лука и моркова и ги добавяме към края на варенето, заедно със зърната черен пипер.След това овкусяваме със сол.
- Измиваме и връзваме с конец магданоза и го "пускаме" при зеленчуците.
- След като се свари напълно, изваждаме шкембето, нарязваме го на парчета, а бульонът прецеждаме и към него добавяме запърженият с олиото червен пипер. Отделяме 1 ч.ч. от бульона и оставяме настрани да се охлади.
- В отделен съд размиваме брашното с прясното мляко, добавяме разбитите яйца и разбъркваме внимателно. Получената смес прибавяме към отделения бульон и счукания чесън, и се слагаме на огъня да кипне, като бъркаме непрекъснато. Изливаме върху нарязаното шкембе.
- По желание, поднасяме с пресован чесън, накиснат в оцет и лют червен пипер.