Продукти
-
250
г
чекане
(киснало цвекло)
-
100
г
червено вино
-
1
кисела зелка
-
400
г
ориз
-
450
г
банска кървавица
-
400
г
пилешко месо
-
150
г
сланина
-
500
г
телешко месо
-
500
г
свинско месо
-
дафинов лист
-
черен пипер
-
кимион
Начин на приготвяне
- Нарязваме и накисваме зелето в малко вода да се обезсоли леко. Изтискваме го внимателно.
- Запържваме ориза с малко червен пипер и кимион.
- В голям глинен гювеч започваме да редим: зеле - телешко месо - ориз - отново зеле - кървавица - ориз - зеле - пиле и така докато подредим всички продукти. В отделните слоеве слагаме дафинов лист (4-5 листа са достатъчни).
- Добавяме кисналото цвекло.
- Под капака на гювеча слагаме плътен слой фолио за печене, за да не "издиша". Поставяме го във фурната за около 30-35 минути на 250 градуса (докато заври) и после още около 3 часа печем на 150 градуса.
Съвет:
Ако не харесваме вкуса на кисналото цвекло, може да не го употребяваме.