Боровинков пай с канела

Продукти

  • За плънката:
  • 2 кг. боровинки
  • 1 кг. захар
  • 8 г канела
  • За тестото:
  • 0,5 кубче мая
    , ( 2,5 грама)
  • 100 г захар
  • 150 г масло
  • 3 яйца
  • 500 г брашно
  • 130 мл прясно мляко
  • 1 с.л. ром
  • 1 г сол

Начин на приготвяне

  1. За тестото: Пресяваме брашното в дълбок съд. Отделно разбиваме много добре яйцата със захарта. Прибавяме рома.
  2. Затопляме прясното мляко до 35-40 градуса, и към него прибавяме маята, солта и една супена лъжица захар.
  3. От вече пресятото брашно оформяме кладенче, и в него изсипваме разбитите яйца и млякото с маята. 
  4. Почваме да месим до получаването на хомогенна смес.
  5. След това разтапяме маслото и започваме да го "вкарваме" в тестото с месене.
  6. Разстиламе тестото и ги намазваме с масло. След това го захлупваме и така повтаряме, докато не свърши цялото масло.
  7. Поставяме в голям съд да втаса, докато не удвои обема си.
  8. Тестото оформяме във форма за пайове и пълним с вече готовата плънка от боровинки, като оставяме малка част , с която "затваряне" пая и срязваме леко на няколко места.  
  9. Печем в предварително загрята на 220 градуса фурна 10 минути, след това намаляваме на 180 градуса и печем още 30-40 минути.
  10. За плънката: Измиваме и изцеждаме добре боровинките. 
  11. В подходящ съд поставяме боровинките заедно с канелата и захарта. Слагаме ги на котлона. 
  12. Варим плънката 10 минути, като междувременно разбъркваме.