Продукти
- за блата:
-
260
г
бисквити
-
125
г
масло
на стайна температура
- за декораця:
-
1
лайм
- резенчета и настъргана кора
- за крема:
-
420
мл
заквасена сметана
-
150
г
захар
-
250
г
маскарпоне
-
1
авокадо
-
1
ванилия
-
1
лайм
- сока и кората
-
3
яйца
Начин на приготвяне
- Натрошаваме или смиламе в блендер бисквитите. Добавяме мекото масло и смесваме много добре. Изсипваме на дъното на тавичка с подвижни стени. Изравняваме добре и поставяме за около 40-50 минути в хладилник да стегнат.
- През това време приготвяме крема, като почистваме, нарязваме и пасираме авокадото. Претриваме го през цедка и му добавяме малко сок от лайм (за да не потъмнее).
- В купа разбиваме маскарпонето със захарта. Добавяме сока от лайм, ванилията и авокадото. Прибавяме яйцата и разбиваме добре. След това добавяме сметаната и отново разбиваме добре.
- Така полученият крем поставяме върху студения блат и поставяме в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печем 40 минути, докато стените стегнат,а средата все още се поклаща при местене на формата.
- Оставяме да изстине добре и поставяме в хладилник да стегне за около 2-3 часа.
- След това отстраняваме стената на тавичката, поръсваме с кората от лайм, декорираме с резенче лайм и сервираме.