Чийзкейк с авокадо и лайм

Продукти

  • за блата:
  • 260 г бисквити
  • 125 г масло
    на стайна температура
  • за декораця:
  • 1 лайм
    - резенчета и настъргана кора
  • за крема:
  • 420 мл заквасена сметана
  • 150 г захар
  • 250 г маскарпоне
  • 1 авокадо
  • 1 ванилия
  • 1 лайм
    - сока и кората
  • 3 яйца

Начин на приготвяне

  1. Натрошаваме или смиламе в блендер бисквитите. Добавяме мекото масло и смесваме много добре. Изсипваме на дъното на тавичка с подвижни стени. Изравняваме добре и поставяме за около 40-50 минути в хладилник да стегнат. 
  2. През това време приготвяме крема, като почистваме, нарязваме и пасираме авокадото. Претриваме го през цедка и му добавяме малко сок от лайм (за да не потъмнее). 
  3. В купа разбиваме маскарпонето със захарта. Добавяме сока от лайм, ванилията и авокадото. Прибавяме яйцата и разбиваме добре. След това добавяме сметаната и отново разбиваме добре. 
  4. Така полученият крем поставяме върху студения блат и поставяме в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печем 40 минути, докато стените стегнат,а средата все още се поклаща при местене на формата. 
  5. Оставяме да изстине добре и поставяме в хладилник да стегне за около 2-3 часа. 
  6. След това отстраняваме стената на тавичката, поръсваме с кората от лайм, декорираме с резенче лайм и сервираме.