Калмари с чили и сос Айова

Продукти

  • 4 бр. хляб
    , Чиабата
  • 4 бр. лайм
    , нарязан
  • 8 листа маруля
  • зехтин
    за пържене
  • брашно
    за поръсване
  • 600 г калмари
    , почистени
  • за сос Айоли:
  • 1 щипка сол
  • 3 с.л. лимонов сок
  • 250 мл зехтин
  • 1 жълтък
  • 5 скилидки чесън
  • 1 ч.л. вода
  • за чилито:
  • 1 с.л. пипер
    , сечуански
  • 1 с.л. чили
    , на прах
  • 1 с.л. сол
    , морска

Начин на приготвяне

  1. За калмарите: Нарязваме калмарите с остър нож на малки парчета.
  2. Слагаме малко мазнина в тигана и загряваме. Тестваме дали е достатъчно загрята мазнината, като пуснем в нея малко парче хляб - ако изцвърчи и изплува на повърхността, мазнината е готова за пържене.
  3. Овалваме калмарите в брашно и ги запържваме на партиди, за около 30 секунди всяка. Отцеждаме ги върху кухненска хартия и ги поръсваме с щипка от приготвеното чили.
  4. За чилито: Смесваме морската сол, чилито на прах и пипера в тиган и запичаме за около 5 минути, разбърквайки. След това смиламе сместа в кухненски робот или мелничка за кафе.
  5. За сос Айоли: Счуканите скилидки чесън разбиваме с жълтъка и зехтина, с помощта на миксер. Прибавяме лимоновия сок, водата и солта. Отново разбиваме с мискер.
  6. Поставяме по няколко парчета калмари във всяко листо от маруля, добавяме четвъртинка лайм, сос Айоли и по една Чиабата към всяка порция.