Продукти
-
2
с.л.
зехтин
-
сол
-
черен пипер
-
160
мл
мляко
-
450
гр
спанак
-
1
стрък
пресен лук
-
индийско орехче
-
сол
-
3
яйца
-
130
гр
масло
-
250
гр
брашно
-
150
гр
сирене "скаморца"
-
3
с.л.
галета
Начин на приготвяне
1. Смесваме пресятото брашно и маслото и месим докато се получат трохи. Добавяме 1 яйце и малко студена вода и месим докато получим меко тесто. Увиваме го в прозрачно фолио и оставяме за 30 мин. в хладилника.
2. Измиваме и нарязваме спанака на ситно. Нарязваме лука, задушаваме спанака с малко зехтин и лук. Добавяме сол и черен пипер и индийско орехче. Оставяме да се охлади. Отделно разбиваме 2 яйца и млякото, добавяме нарязано на кубчета сирене и спанака.
3. Разточваме тестото на тънък лист с диаметър поне 28 см. Слагаме го в намазнена и набрашнена форма за киш с диаметър 26 см. Притискаме тестото по стените на формата. Набождаме с вилица дъното и поръсваме с галета.
4. Изсипваме сместта върху тестото и печем на около 200 градуса около 40 мин. Може по желание да поръсим с пармезан в последните 5 минути на печенето.