Продукти
-
1
с.л.
олио
-
1
кг
бяло брашно
-
орехови ядки за поръсване
-
захар с есенция ром за поръсване
-
1
ч.ч.
прясно мляко
-
кора на настърган
лимон
-
100
гр сушени
боровинки
-
350
гр
захар
-
2
с.л.
свинска мас
-
150
гр
масло
-
6
яйца
-
1
жълтък
-
2
пак.
суха мая
Начин на приготвяне
1. Пресяваме брашното. Добавяме щипка сол, разбитите със захарта яйца, сухата мая, леко затопленото мляко и разтопеното масло.
2. Омесваме меко тесто за около 6-8 мин, месим го енергично. Добавяме мас при месенето и удряме тестото в масата. Оставяме да втаса за около час в затоплена стая, покрито с чиста кърпа.
3. След като тестото удвои обема си, размесваме, добавяме лимоновата кора и боровинките, отново размесваме и го разделяме на две. Режем всяка топка на 3 части и оформяме фитили.
4. Плетем плитка, като я слагаме в продълговата форма за печене, която сме намаслили и поръсили с брашно. Оставяме да втаса отново, около 30 мин. Намазваме с разбития с олио жълтък, поръсваме със захарта и орехите и печем на 180 градуса около 40 мин.
5. Вадим и оставяме да изстине върху решетка.