Козунак със сушени боровинки и орехи
Ниво: лесно
Порции: 12
Продукти
- 1 с.л. олио
- 1 кг бяло брашно
- орехови ядки за поръсване
- захар с есенция ром за поръсване
- 1 ч.ч. прясно мляко
- кора на настърган лимон
- 100 гр сушени боровинки
- 350 гр захар
- 2 с.л. свинска мас
- 150 гр масло
- 6 яйца
- 1 жълтък
- 2 пак. суха мая
Начин на приготвяне
1. Пресяваме брашното. Добавяме щипка сол, разбитите със захарта яйца, сухата мая, леко затопленото мляко и разтопеното масло.
2. Омесваме меко тесто за около 6-8 мин, месим го енергично. Добавяме мас при месенето и удряме тестото в масата. Оставяме да втаса за около час в затоплена стая, покрито с чиста кърпа.
3. След като тестото удвои обема си, размесваме, добавяме лимоновата кора и боровинките, отново размесваме и го разделяме на две. Режем всяка топка на 3 части и оформяме фитили.
4. Плетем плитка, като я слагаме в продълговата форма за печене, която сме намаслили и поръсили с брашно. Оставяме да втаса отново, около 30 мин. Намазваме с разбития с олио жълтък, поръсваме със захарта и орехите и печем на 180 градуса около 40 мин.
5. Вадим и оставяме да изстине върху решетка.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook