Крем пита

Продукти

  • 500 г кори за баница
    (1 пакет)
  • 150 г масло
    разтопено
  • за крема:
  • 1 л прясно мляко
  • 2 пак. ванилия
  • 125 г масло
  • 4 жълтъка
  • 15 с.л. захар
  • 4 с.л. брашно

Начин на приготвяне

  1. Разделяме пакета с кори на две равни части. Изрязваме ги по формата на тавите (2 броя), намазваме ги с разтопеното масло и ги нареждаме лист по лист, като всеки лист мажем с маслото.
  2. Поставяме ги в загрята на 180-200 градуса фурна и печем до порозовяване. Изваждаме ги от фурната, леко се начупват и ги оставяме да изстинат.
  3. За крема: Смесваме млякото с ванилията, захарта и маслото и го поставяме на котлона да завири, като бъркаме от време на време.В отделен съд разбиваме жълтъците и брашното до получаване на еднородна смес. Тази смес прибавяме при непрекъснато бъркане към млякото, като внимаваме да не стане на бучки. Още горещ изсипваме крема върху едната тава с корите. Върху него поставяме останалите кори.
  4. След като поизстине, поръсваме с пудра захар.
  5. Нарязваме на парчета и сервираме.