Продукти
- за кюфтетата:
-
1
ч.л.
сол
-
1
ч.л.
черен пипер
-
7
стръка
магданоз
-
1
глава
лук
-
1
ч.л.
кимион
, млян
-
1
кг.
кайма
- за пюрето:
-
5
картофа
-
1
к.ч.
прясно мляко
-
1
с.л.
масло
-
сол
на вкус
Начин на приготвяне
- За кюфтетата: Слагаме каймата в голяма купа и я размесваме с дребно нарязания лук и магданоз.
- След това я овкусяваме с подправките - освен черен пипер и кимион може да добавим и много ситно нарязана люта чушка, 1-2 скилидки чесън, чубрица.
- От така получената кайма оформяме кръгли кюфтета, които притискаме между дланите (помага, ако потопим ръцете си във вода), за да се сплескат добре.
- Нагряваме скарата предварително и я намазваме леко с мазнина.
- При печенето, обръщаме кюфтета без да ги пробождаме.
- За пюрето: Почистваме, измиваме и нарязваме картофите на парчета. Сваряваме ги в подсолена вода, след което ги отцеждаме.
- Намачкваме картофите с ръчна преса и към тях прибавяме затоплените масло и мляко.
- Разбъркваме добре и посоляваме на вкус.
- Поставяме пюрето в подходяща чиния, добавяме кюфтетата и сервираме.