Продукти
- за декорацията:
-
300
г
малини
-
100
г
желе
- за основата:
-
5
г
ванилия
течна, 1-2 капки
-
1
яйце
-
5
г
бакпулвер
-
75
г
пудра захар
, двойно пресята
-
75
г
масло
, размекнато
-
150
г
брашно
, пресято
- за плънката:
-
120
г
захар
-
50
г
нишесте
- ягода, горски плод и т.н. - по желание
-
150
мл.
вода
-
400
г
малини
-
1
щипка
канела
Начин на приготвяне
- За основата: В дълбок съд разтопяваме маслото. Към него добавяме пудрата захар. Бъркаме до еднородна смес.
- Към сместа прибавяме яйцето, продължаваме да бъркаме до пълното му поемане.
- Прибавяме брашното, смесено с бакпулвера. Продължаваме да месим.
- Накрая добавяме млякото, с разтворената в него ванилия. Забъркваме до пълното му поемане от сместа и до гладкост на тестото.
- Разточваме тестото като кръг, с дебелина около 0,5 см. и с така получената кора "обличаме" (от вътрешната страна) формата с диаметър 20 см. и дълбочина 3 см., която предварително сме намазали с мазнина и поръсили с брашно (излишното тесто изрязваме с нож – по ръба). Поставяме формата в хладилник да престои поне 4 часа.
- За плънката: Разбъркваме нишестето с малка част от водата. Останалата част от водата, заедно със захарта и канелата слагаме да заври. Към врящата смес наведнъж сипваме нишестената кашица, с непрекъснато бъркане, докато клокне. Отстраняваме от котлона, прибавяме малините и разбъркваме сместа. Изсипваме сместа в "облечената" форма.
- Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 15-20 минути. Когато изстине, декорираме с малините и желираме с топлото желе.