Медена торта с маскарпоне, филаделфия и орехи

Продукти

  • за блата:
  • 1 ч.ч. брашно
  • 2 ч.ч. орехови ядки
    , смлени
  • 1,5 ч.ч. захар
  • 2 с.л. мед
  • 6 яйца
  • за крема:
  • 250 г филаделфия
  • 250 г маскарпоне
  • 1 ч.ч. пудра захар
  • 400 г заквасена сметана
  • орехови ядки
    , за поръсване
  • за сиропа:
  • 2 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. захар

Начин на приготвяне

  1. За блатовете: разбийте яйцата, меда и захарта до побеляване, трябва да се получи гъст крем. Добавете брашното и орехите постепенно, като бъркате с шпатула. Изсипете във форма за торти, като предварително сте поставили хартия за печене. Печете сладкиша на 200 градуса, като проверявате с клечка. Внимавайте да не препечете, защото блата е орехов. След като е готов, го разделете на няколко равни части. 
  2. За сиропа: карамелизирайте захарта и докато е още гореща, залейте със студена вода. Бъркайте до пълното разтваряне на захарта във водата. 
  3. За крема: в купа смесете маскарпонето, филаделфията и пудрата захар, и разбийте на ниска степен с миксер. Добавете заквасената сметана и разбъркайте за да се получи пухкав крем. 
  4. За сглобяването на тортата използвайте ринг или подходяща форма, трябва да има борд отстрани, защото първоначално крема е по течен и изисква време за да стегне. 
  5. Първо поставете единият блат, сиропирайте го с карамеления сироп и го намажете с половината количество от крема. Върху него поставете другият блат, сиропирайте и него и го намажете с останалия крем и така до каря. 
  6. Най-отгоре поръсете тортата със смени орехови ядки. По желание, може да добавите и малко натрошен или настърган шоколад. 
  7. След това поставете тортата в хладилник да стегне минимум 8 часа преди сервиране.