Продукти
-
зехтин
-
2
стръгчета
розмарин
-
0,5
връзка
магданоз
-
5
г
джоджен
-
5
г
черен пипер
-
морска сол
на вкус
-
0,5
връзка
пресен лук
-
4
скилидки
чесън
-
200
г
аспержи
-
200
г
домати
-
4
бр.
артишок
-
600
г
спанак
-
1
бр
агнешка плешка
-
5
г
червен пипер
-
масло
Начин на приготвяне
- Измиваме и подсушаваме добре агнешкото месо. Втриваме го хубаво с червения пипер, черния пипер, джоджена, мащаерката и розмарина. Отгорв накъсваме на парченца маслото.
- Добававяме целите главички чесън (необелени) и поръсваме с морската сол.
- Намокряме и намачкваме добре хартия за печене и в нея увиваме добре агнешката плешка. Отгоре покриваме тавата с алуминиево фолио и поставяме в предварително загрята на 100 градуса фурна. Печем 12 часа.
- След като агнето се опече и поомекне, се развива от фолито и се запича за още около 10-15 минути (докато кожичката му стане хрупкава).
- За гарнитурата почистваме, измиваме и нарязваме спанака. По желание добавяме малко н арязан чесън чесън. Към спанака добавяме и нарязаните пресен лук и домати.
- Пресните - аспержи измиваме и отстраняваме връхчетата им. Бланшираме ги за 2 минути във вряща вода. Артишокът също измиваме, почистваме и бланшираме, но за 15-30 минути (в зависимост от артишока). След бланширането ги потапяме в ледена вода за да спрем процеса на готвене.
- В нагорещен със зехтин тиган добавяме продуктите и ги задушаваме, докато спанакът омекне (но остане свеж). Овкусяваме с малко сол и ситно нарязан магданоз. Снемаме от котлона.
- Вече готовото месо сервираме с топлата гарнитура.