Продукти
- за листата:
-
500
г
лапад
листа
-
500
мл.
вода
- за плънката:
-
1
ч.ч.
вода
-
1
ч.ч.
ориз
-
5
с.л.
олио
-
1
домат
-
200
г
гъби
-
3
стръка
пресен чесън
-
1
стрък
праз лук
-
копър
на вкус
-
джоджен
на вкус
-
черен пипер
на вкус, по желание
Начин на приготвяне
- За плънката: В тиган загряваме олиото и добавяме нарязаните праз лук, чесън и гъби. Пържим до леко златисто.
- След това добавяме ориза и настърганият домат. Пържим, докато оризът стане прозрачен. Добавяме водата и след като изври добавяме подправките. Разбъркваме внимателно. Снемаме от котлона.
- За листата: Слагаме водата да заври и я отстраняваме от котлона. Потапяме ги за секунда във водата, обръщаме ги (да се "попарят" от двете страни), изваждаме ги и ги изплакваме със студена вода.
- След като сме готови и с листата, започваме да "пълним" сармичките. "Завиваме" ги внимателно.
- След като сме ги "завили" ги редим в тенджера, добавяме около 2 ч.ч. вода и ги слагаме да къкрят на бавен огън, около 30-35 минути.