Продукти
-
1
сушена
люта чушка
-
сол
-
1
с.л.
доматено пюре
-
чубрица
-
червен пипер
-
олио
-
черен пипер
-
1
стрък
праз лук
-
1
кисела зелка
-
200
г
ориз
Начин на приготвяне
1. Нарязваме на ситно праз лука, задушаваме в олиото с малко сол, чубрица и черен пипер, нарязаната сушена чушка и малко вода, докато омекнaт. Добавяме ориза и запържваме докато стане стъклен.
2. Наливаме 2 ч.ч. гореща вода, добавяме доматеното пюре и червения пипер. Задушаваме ориза за около 5-8 минути. Сваляме го от котлона и покриваме с капак, за да се задуши и изстине.
3. Приготвяме зелевите листа, като премахваме дебелата жилка на листото. Завиваме сърмите и ги подреждаме в тавичка. Покриваме ги със зелеви листа. Поливаме с олио и добавяме малко от зелевия сок.
4. Покриваме с капак и печем на загрята фурна на 200 градуса за около 40 мин. След това сваляме капака и оставаме сърмите да се запекат, като махаме и зелевите листа.